Какво е кредитен рейтинг?

     Кредитният ви рейтинг или кредитната ви история е един от основните показатели, които банките взимат предвид, ако решите да изтеглите заем. Чрез обща система институциите следят дали сте лоялен клиент. Те обменят информация за ползваните от вас банкови услуги през последните пет години - за издадените ви кредитни карти и как ги ползвате, за евентуални непогасени задължения, ползвани лизингови заеми и др.

Защо е важен кредитният рейтинг?

     Чудили ли сте се как банките решават дали да отпуснат кредит и как определят условията по него? Малцина са наясно, че дори и да можете да се похвалите с високи доходи, това въобще не е гаранция, че ще успеете да вземете необходимия ви заем при изгодна лихва. Защо? При разглеждане на постъпилите молби банките установяват вашия кредитен рейтинг – тоест кредитната ви история. Чрез нея те се уверяват, че сте благонадежден клиент, който заслужава преференциално отношение. Малко известен факт е, че освен от банките, кредитната ви история може да бъде използвана като справка и от работодатели, застрахователи, дори от наемодателя ви. Ако разполагате с добър кредитен рейтинг, не само можете да разчитате на по-изгодни условия при получаваните заеми, но и градите репутация на стабилен бизнес партньор. Така консултантите на creditpoint.bg не само съдействат на домакинства и бизнесмени да получат по-евтин заемен капитал, но и помагат на предприемачите да заздравят имиджа си.

От какво зависи кредитният рейтинг?

     Кредитният ви рейтинг зависи основно от това, доколко съвестно сте изпълнявали задълженията си към обслужващата ви банка - дали сте погасявали точно и навреме плащанията си по предходни заеми. Ако никога не сте теглили кредит обаче, това може да се брои като негативен фактор, тъй като институцията няма как да определи толкова точно благонадеждността ви. Редовното и лоялно използване на кредитната ви карта също се отразява положително на рейтинга ви. От значение са и доходите ви, наличието на трудов договор, стабилност на работодателя. Плюс е, ако получавате заплата чрез банков превод и погасявате в срок битовите си и други сметки директно чрез обслужващия ви трезор. Консултантите на creditpoint.bg с удоволствие ще отговорят на всички конкретни въпроси, които имате в тази насока.

Възможно ли е да подобря кредитния си рейтинг?

     Ако кандидатствате за заем и такъв ви бъде отказан, това може да натежи на кредтитната ви история и е вероятно и други институции да отхвърлят молбата ви. Затова, преди да подадете документите си, е добре предварително да проверите каква е кредитната ви история и можете ли да я подобрите. Не се отчайвате – благодарение на консултантите на creditpoint.bg, вратите не са затворени за вас. Опции съществуват, дори и да имате непогасени заеми – може например да се договори рефинансиране, за да успеете да изплатите висящите задължения. В повечето случаи в България проблем е пълната липса на кредитно досие. Чрез creditpoint.bg може да разберете как да си изградите положително такова – например, като си вземете кредитна карта. Освен че ще се отрази на рейтинга ви, тя ще ви даде възможност да закупувате с отстъпка определени стоки в редица търговски вериги.

Допълнителни предимства

     Освен че ще ви съдейства да изградите или подобрите кредитното си досие, ползването на услугите на creditpoint.bg ви носи и други предимства. Редовно проверявайте портала ни за отпусканите преференциални заеми от наши финансови партньори, следете развитието на кредитния пазар като цяло, за да подберете най-точния момент да изтеглите кредит, информирайте се за най-важните новини от сектора. Консултантите на creditpoint.bg ще ви дадат и подробна информация за необходимите ви документи, процедурите по кандидатстване, и др., като ви спестят време, нерви и излишни разходи.