КредитПойнт Статистики и Анализи


Размера на ипотечните кредити през май по висок с 10%

Месечният анализ на Кредит център отчита раздвижване в луксозния сегмент и 12% повече запитвания за потребителски кредити

Дата на публикуване: 24.06.2013

     Средният размер на отпуснатите ипотечни кредити през май отчита ръст с около 10%. Увеличението се дължи на ръста във финансирането на луксозни имоти показват анализите на Кредит Център и creditpoint.bg

     „През май станахме свидетели на активност на пазара на ипотечни кредити, сходна с тази от предходния април”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център и Creditpoint.bg. „Покачването с 10% е резултат от раздвижване в луксозния сегмент. Сделките с имоти във високия ценови клас бяха сред най-силно засегнатите от кризата. Още от началото на 2012 година обаче този сегмент започна възстановяване, като изпревари много от останалите имотни сектори. Първите месеци на 2013 г. продължиха тази тенденция, което доведе и до покачване на стойността на част от изтеглените кредити”, допълва Тошев.

     Данните от Creditpoint.bg показват увеличение с 12% на запитванията за потребителски кредити. Пролетта и началото на лятото са сезоните в които хората правят ремонтни дейности и това до някъде обяснява интереса към този тип финансиране. Други причини за търсене на потребитеслки кредит са ремонт или покупка на автомобил, смяна на обзавеждане или разходи за обучение.

     Тенденцията на понижаване на лихвите по потребителските кредити, успоредно с по високото търсене ще се запази в следващите месеци според експертите на Кредит Център и Creditpoint.bg. Политическите събития в страната няма да повляят на пазара на имоти, освен ако не се стигне до по продължителна политическа нестабилност последвана от по сериозен спад в икономиката. Ипотечното кредитиране ще се задържи на обемите от последните месеци.

     Средният размер на ипотечните кредити, изтеглени през май, е равен на 35 650 евро. Съотношението между европейската и българската валута е 57 на сто в полза на лева, посочват от Кредит Център.

Средни кредитни рейтинги за страната и лимити по кредити
Кредитен рейтинг на българина в %
Максимален размер ипотечен кредит, който може да бъде изтеглен, спрямо дохода
Попълнили формата за измерване на кредитния рейтинг по местоживеене
Попълнили формата за измерване на кредитния рейтинг по възраст
Попълнили формата за КР - семейно положение
Попълнили формата за КР по образование
Попълнили формата за измерване на кредитния рейтинг по личен нетен доход
Кариерна позиция