Кредитни карти
Видове кредитни карти
Обща информация за кредитните карти
Кредитната карта е вид разплащателно средство за покупка на стоки, услуги и др. За разлика от дебитната карта, сумата за покупка с кредитна карта не се изтегля от банковата сметка на картодържателя, а от отпуснатия кредитен лимит от банката или кредитната компания.
Основни кредитни карти у нас
Кредитните карти се разделят на две основни категории - според оператора, който емитира и обслужва картата, или според типа кредит.

Според издателя, най-разпространените кредитни карти у нас са Visa, American Express, MasterCard, Diners Club и JCB.

Според типа кредит, заемът може да бъде револвиращ или чардж. Основната разлика между картите с револвиращ кредит и чардж картите е, че при втория тип клиентът е дължен да погаси цялата дължима сума към датата на падежа. Чардж картите са рядкост в България, а и в страни като САЩ те са предпочитани най-вече от заможни членове на елита, поради някои предлагани ВИП преференции.

Кредитните карти могат да се делят на международни и национални, в зависимост от това дали са валидни извън границите на страната. С развитието на интернет търговията българските потребители имат основания да се насочат предимно към международните карти, тъй като това им позволява да закупят и заплатят желаната стока или услуга от всяка държава по света.

Предимства и недостатъци на кредитните карти
Предимства
Въпреки че българите първоначално бяха скептични към навлизането на кредитните карти, те постепенно осъзнаха предимствата им.

Възможността да ползваш отстъпки, достигащи до 10-20% в различни търговски вериги, в зависимост от моментната промоция, изкуши много потребители.

Удобството да не носиш пари в брой вече е познато на притежателите на по-разпространения вид електронни карти у нас – дебитните.

Сигурността при спешни случаи също не е за пренебрегване – независимо дали автомобилът откаже на пътя, или по време на почивка се наложи стоматологична помощ, притежателят на кредитна карта е спокоен, че ще може да покрие неочаквания разход.

Потребителите, на които им се е налагало да върнат негодна стока и да водят безкрайни битки, за да получат обратно парите си, ще са доволни да узнаят, че при разплащане с кредитна карта разполагат с определен период от време, в който могат просто да блокират транзакцията.

Кредитните карти стават особено популярни с развитието на интернет търговията, особено в границите на Европейския съюз, като способстват за развитието на единен пазар за стоки и услуги

Недостатъци
За по-недисциплинираните и импулсивни любители на шопинга, кредитната карта може да се окаже недостатък – не само заради лекотата, с която можете да извършите разплащането, но и поради факта, че според психолози, когато не държим банкнотите в ръка, по-трудно си даваме сметка за изхарчената сума.

Въпреки гратисните и промоционални периоди, кредитните карти са по същество един стравнително скъп заем. Отделно, независимо дали ползвате картата, или не, дължите на банката таксите по обслужването й, а в някои случаи те не са несъществени. Затова експертите съветват, ако притежавате кредитна карта – възползвайте се от плюсовете й.

До голяма степен българите са скептични заради зачестилите случаи на кражби на лични данни и източване на електронни карти. Истината обаче е, че ако носите парите си в брой в портмонето си, рискът да бъдете обран е значително по-висок.

Потребителите, разполагащи с по няколко кредитни карти, могат да открият, че личното им счетоводство се превръща в наистина заплетен кошмар, и е лесно да загубят сметка на разходите си.

Как да използваме кредитните карти най-добре – съвети
Проверете в кои търговски вериги можете да пазарувате с отстъпка и се възползвайте от предимството си.

Следете внимателно баланса си и не се поддавайте на импулсивно харчене само защото кредитната ви карта е под ръка.

Внимавайте на кого предоставяте кредитната си карта – особено когато стане дума за по-младите членове на домакинството ви. Тийнейджърите може да изглеждат зрели в много отношения, но все още не оценяват със същата сила стойността на парите и лесно се влияят от околните – а и от рекламите.

Четете внимателно договора, който сключвате – още преди да получите кредитната си карта, си направете сметка какви са всички такси, които ще трябва да плащате, и какви са разходите по заема ви.

Помислете внимателно какъв да е лимитът на картата ви. Ако сте сигурни, че не сте от хората, които се поддават на неразумни изкушения, правилото е – колкото повече, толкова по-добре. От друга страна обаче по-високият лимит на картата означава, че ще понесете по-високи щети в случай на кражба на личните ви данни или просто ако загубите контрол. Имайте предвид, че че за отпускането на по-висок кредитен лимит банката може да поиска обезпечение.

Защо в развитите държави кредитните карти са толкова популярни?
В развитите държави кредитните карти са толкова широко разпространени не само заради изложените дотук плюсове, а и по една допълнителна много съществена причина: коректното използване на кредитната карта води до изграждане на положителен кредитен рейтинг.

При отпускане на ипотечен или потребителски заем банката проверява досието на клиента – историята на предходно ползвани кредити и доколко лоялен е бил клиентът при погасяване на задълженията си. За американците притежаването на кредитна карта означава не само удобство, но път към сключване на по-изгоден жилищен заем.