Бързи Кредити Онлайн

Консултирайте се с КредитПойнт преди да вземете бърз кредит!

Бързите кредити изглеждат примамливи, когато човек е в безизходна ситуация, но не посяграйте към тях освен ако наистина нямате никакъв друг изход.

Информирайте се какво представлява бързият кредит и колко струва връщането му. Тегленето на бърз кредит трябва да бъде съобразено със спешността на ситуацията и финансовото ви състояние в близко бъдеще. Ако не сте сигурни в решението си, не прибързвайте. Бързите кредити се отпускат за един час или едно денонощие. Използвайте времето, което имате, за да открийте друг, по-изгоден за вас ход.

Потърсете помощ от КредитПойнт – вашият независим кредитен консултант.

За бързите кредити:
Обща информация за бързите кредити
Бързите кредити са заеми, отпускани най-често от небанкови институции без проверка на платежноспособността на клиента, без изисквания за обезпечение или гарант. Обикновено те се предоставят в рамките на час, до денонощие, само срещу лична карта. Тяхната достъпност и липсата на бюрокрация звучат примамливо, но тези удобства имат своята цена – бързите кредити са изключително скъпи. Срокът на изплащане при бързите кредити обикновено е кратък – от седмица до година. Редица заемодатели предлагат и допълнително удобство – кандидатстване онлайн.
Видове бързи кредити
В зависимост от периодите на погасяване бързите кредити се делят на кредити със седмични и кредити с месечни плащания, а според размера на получаваните суми – на микрокредити (от 50 до 400 лв.) и нанокредити (от 100 до 150 лв.) Бързите кредити са по същество за по-ниски суми и изключително рядко са в размер от над няколко хиляди лева.
Кой ползва бързи кредити?

На потребителите, които нямат изграден кредитен рейтинг, им се налага да прибягват до бързи кредити, когато имат нужда от спешни средства, като заплащат съответната цена за това. В случай, че сте били лоялен клиент на обслужващите ви финансови институции и можете да се похвалите със стабилно кредитно досие, далеч по-удачен вариант за вас е кредитната карта – от нея също можете да теглите пари, когато ви потрябват, без да се нагърбвате с толкова високи разходи.

В България най-скъпите кредити – бързите кредити, обикновено се ползват от най-бедните домакинства или от лица без трудов договор и постоянни доходи, тъй като те не разполагат с алтернативен избор. Бързите кредити най-често служат за погасяване на битови сметки или в кризисни ситуации като нужда от медицински услуги, непокривани от здравната каса. Неразумно е да се използват за покупка на стоки поради силното оскъпяване.

Защо бързите кредити са „бързи”?

Бързите кредити се наричат „бързи” не само поради опростената процедура по тяхното отпускане, но и заради краткия срок, в който ще получите парите – в някои случаи дори до час. За да кандидатствате за бърз кредит, е необходимо единствено да представите лична карта, да сте пълнолетен български гражданин или постоянно пребиваващ чужденец. Не се изискват гаранти и обезпечение.

Колко ни струва да ползваме бързи кредити?

Лихвите по бързите кредити може да достигнат до 70%. И още по-страшно – годишният процент на разходите в някои случаи надхвърля 800%.

Съвети за ползващите бързи кредити
И бързите кредити се отразяват на кредитния рейтинг
Не се заблуждавайте, че само защото бързият кредит е отпуснат от небанкова институция, закъсненията при плащането няма да се отразят на кредитния ви рейтинг. Тези заемодатели, както и банките, са задължени да вписват своите клиенти в регистъра за кредитен рейтинг към БНБ.
Не ползвайте бързи кредити, ако разполагате с алтернативен вариант
Бързите кредити са предназначени за клиенти, които нямат други източници на спешно финансиране. Те са изкючително скъпи. Ако съществува алтернатива – заем от познати, дори и при умерена лихва, или ако разполагате с кредитна карта, предпочетете тези варианти. Ако парите не ви трябват спешно и имате стабилни доходи, кандидатствайте за потребителски кредит.
Попитайте за годишния процент на разходите
Колкото и спешна да е ситуацията, преди да изтеглите бърз кредит, проверете каква сума ще трябва да върнете. Помислете дали си заслужава да теглите заема, или поне проверете дали други институции няма да ви предложат по-изгодни условия. Отделеният час за проучване може да ви спести големи разходи в бъдеще. В някои случаи годишният процент на разходите по бързите кредити може да надскочи 800%, но при други заемодатели оскъпяването може да се окаже съвсем разумно – в рамките на 20-30%.
Ползвайте бързи кредити единствено при спешни случаи
Ползването на бързи кредити за покупка на стоки, които не са от първа необходимост като бяла или черна техника например, в повечето случаи е крайно неразумно поради голямото оскъпяване. Проверете възможностите за покупка на лизинг.
Имате право да погасите кредита си предсрочно
Законът за потребителския кредит дава право на всеки клиент да погаси предсрочно ползвания заем, без да дължи лихви за периода, за който няма да ползва кредита. Настоящото право обаче не важи при суми, по-малки от 400 лв., или когато срокът на кредита е по-къс от три месеца.